Vezetéstechnikai tanácsok - Motorozás kanyargós hegyi utakon

A közút nem versenypálya. Ez a legfontosabb szabály. A motoros balesetek nagy része elkerülhető lenne, ha a motorosok csak zárt pályán feszegetnék a fizika határait.

A közút nem versenypálya. Ez a legfontosabb szabály. A motoros balesetek nagy része elkerülhető lenne, ha a motorosok csak zárt pályán feszegetnék a fizika határait. Egy kisodródás, elcsúszás nem feltétlenül hordozna magában súlyos következményeket, de a fákkal, szalagkorláttal, vétlen autósokkal teli országúton beláthatatlanok a következmények. Ha mégis ott szeretnéd élvezni a kanyarvadászat szépségeit, légy körültekintő és óvatos, hidd el, megéri.

Számodra ismeretlen terepen soha ne használd ki teljesen a saját és motorod képességeit, mindig hagyj magadnak tartalékot! Így, ha hirtelen felbukkan előtted egy úthiba vagy sárfelhordás, még lesz esélyed korrigálni. Maximum olyan tempóval menj az egyes kanyarokban, hogy az ív legtávolabbi pontja előtt, amit a még látsz, meg tudj állni, ha a helyzet úgy kívánja.A legtöbb „láthatatlan kátyú”, meg „valaki felszórta sóderrel” vagy „kifolyatta az olajat”-típusú balesetről szóló történet nem is létezne, ha olyan sebességgel közlekednének a motorosok, hogy észrevehessék és lereagálhassák az ilyen veszélyforrásokat.

Motorozás kanyargós hegyi utakon

Ne feledd, hogy a tekinteted vezet az úton. Ha folyton azt nézed, hogy mire nem szeretnél ráhajtani, minek nem szeretnél nekimenni, előbb-utóbb elesel. Nézz mindig oda, ahová menni akarsz. Ha úgy érzed túlvállaltad magad, az utolsó pillanatig keresd a menekülőutat, és próbálj meg a lehető jobban kijönni belőle. Használd a vezetéstechnikai tréningeken elsajátított tudásodat, alkalmazz ellenkormányzást és hátsó fékkel való korrigálást. Ha még nem voltál ilyen tréningen, akkor még azelőtt végezd el, mielőtt ilyen szituációba keveredsz!

Nagyon fontos: Kanyarban soha ne lépd át a záróvonalat! Sőt, ne is menj közel hozzá. Bal kanyarban Te lóghatsz át a szembe lévő sávba, jobb kanyarban pedig egy fegyelmezetlen, a kanyar ívét levágó autós (vagy motoros) kaszálhat le Téged.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin