Vezetéstechnikai tanácsok - Defenzív vezetés

Defenzív vagyis védekező vezetési stílus. Ha ezt sikerül elsajátítanod, érdemes motorra ülnöd. Pontosabban: ha nem sajátítod el, nem érdemes motorra ülnöd.

Defenzív vezetésDefenzív vagyis védekező vezetési stílus. Ha ezt sikerül elsajátítanod, érdemes motorra ülnöd. Pontosabban: ha nem sajátítod el, nem érdemes motorra ülnöd. A KRESZ egy jól kitalált, logikus rendszer, ami a közlekedés biztonságát szavatolja. Mármint akkor, ha mindenki betartja. Sajnos ez nem így van, akadnak ugyan, akik szigorúan ragaszkodnak a betartásához, mások viszont lazábban veszik, egyesek pedig alkalmanként vagy módszeresen (nem feltétlenül tudatosan) megszegik. A balesetek többsége ebből ered. Amikor közlekedsz, ne építs arra, hogy mindenki az első csoportba tartozik, mert hamar áldozattá válhatsz. Vedd számításba a forgalom minden résztvevőjének minden lehetséges szabályos és szabálytalan manőverét, így nem érhet meglepetés.

Nem elég, ha Te tudod, mi folyik körülötted, a többi közlekedőnek is tisztában kell lennie a Te jelenléteddel. Ebben nem a szabálytalan hangos kipufogó és a reflektor lesz a segítségedre, hanem az úton, a sávodban elfoglalt helyed, kiszámítható és egyértelmű mozgásod. Helyezkedj mindig úgy, hogy elkerüld az autók holtterét és ne csinálj váratlan, meglepő manővereket! A feltűnő színű motoros ruha és bukósisak szintén elősegíti, hogy észrevegyenek, de nem szabad csak ebben bíznod.

Defenzív vezetés

Kerülhetsz olyan szituációba, amit nem láthattál volna előre. Ilyen például, amikor egy beláthatatlan kereszteződésből más jármű érkezik, vagy amikor egy busz takarásából hirtelen egy gyalogosok lép eléd. Maximális bizalmatlansággal közelíts meg minden olyan helyet, amit nem látsz be, és készülj fel az ilyen váratlan események elhárítására. A sebesség helyes megválasztása a legfontosabb baleset megelőzési tényező.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin