Periférikus látás és a sebesség

Mit látsz és mit nem motorozás közben? Összefüggések a periférikus látás és a sebesség vonatkozásában.

Az emberi szem viszonylag kis területet lát élesen, viszont a periférikus látómező akár 180°-os szöget is képes lehet lefedni. Periférikus látásoddal a színeket, formákat kevésbé, viszont a mozgást tökéletesen érzékeled. Motorozás közben így veszed észre az oldalról érkező autókat és egyéb veszélyforrásokat.

Periférikus látás és a sebesség

Ahogy gyorsítasz, egyre távolabbra kell előre nézned, csak így tudsz időben reagálni az előtted kialakuló szituációkra. Ezzel párhuzamosan a perifériukus látómeződ egyre csökken, minél nagyobb sebességgel haladsz, annál inkább fellép az úgynevezett csőlátás. Ezt valamelyest kompenzálhatod a fejed, illetve a szemeid mozgatásával, de ha túl gyorsan mész, már úgysem lesz időd arra, hogy mindent jól megnézz magadnak. És ekkor különös dolog történik...

Periférikus látás és a sebesség

Ha nem vagy elég rutinos, úgy érezheted, nagy sebességnél sokkal kevesebb kényes szituáció alakul ki körülötted, ritkábban akarnak kifordulni eléd, vagy leszorítani Téged az autósok, kevesebb gyalogos lép le körülnézés nélkül a járdáról. Pedig nem így van! Pontosan ugyanazok a veszélyek leselkednek rád, mint addig, csak Te nem veszed ezeket észre. Az igaz, hogy nagyobb tempóval kevesebb időt töltesz egy-egy veszélyzónában, ellenben ha megtörténik a baj, akkor sokkal súlyosabb következményekkel jár, mintha óvatosan hajtottál volna.

Periférikus látás és a sebesség

Motorozz lassabban, és figyeld meg, mik azok a kritikus helyzetek, amelyek felett átsiklanál, ha nem vennéd észre a szemed sarkából, amikor gyorsan mész!

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin