Motoros dzseki

Melyik motoros dzseki a biztonságosabb, a bőr vagy a textil? És mi fontos még, amikor motoros dzsekit vásárolsz?

Bőr vagy textil?

Attól függ... Ha főleg városban motorozol vagy túrázol, akkor jobb a textil. Praktikusabb, kényelmesebb. Ha viszont szeretsz száguldozni, netán néha kijársz versenypályára is, akkor csakis a bőr. A bőr kopásállóságát semmilyen textil nem tudja felülmúlni, egy jókora csúszást csak bőrruhában lehet viszonylag sértetlenül átvészelni.

Textillel kombinált bőrdzseki

Textillel kombinált bőrdzseki

Protektorok

Motoros dzsekiknél alapkövetelmény a protektorozhatóság, a legtöbb dzsekiben gyárilag benne is vannak a váll- és könyökprotektorok, valamint egy egyszerűbb gerincvédő szivacs. Ez utóbbit ajánlatos teljes értékű, profi gerincprotektorra cserélni. Ebből létezik dzsekibe szerelhető és alá felvehető kivitel is, de vannak olyan hátizsákok is, amelyeknek része a gerincvédő, egy olyannal két legyet üthetsz egy csapásra.

Dzseki alá felvehető gerincvédő

Dzseki alá felvehető gerincvédő

Kivehető bélés

Jogos igény egy motoros dzsekitől, hogy különböző időjárási viszonyok között is használható legyen. Sok dzsekibe olyan thermobélést raknak, amit cipzár segítségével el lehet távolítani, ha meleg az idő. A bélés a kényelmet lényegében nem befolyásolja. Némelyik motoros dzsekinél egy külön kivehető béléssel oldják meg a tökéletes vízállóságot is. Ennek előnye, hogy kivételével a szellőzés nagymértékben fokozható.

Kivehető vízzáró és thermobélés

Kivehető vízzáró és thermobélés

Membrán

Motoros ruhákban előszeretettel alkalmaznak olyan bélésanyagot, ami a nedvességet nem engedi át, ugyanakkor a levegő áramlását nem akadályozza. A membrán miatt a vízállóság mellett a szellőzés is megmarad. Ilyenek alapanyagok pl. a Gore-Tex, az Aero-Tex, stb. Mivel ezek elég drágák, alkalmazásuk a késztermék komfortfokozatán kívül az árat is jelentősen megnöveli.

Gore-Tex membrán

Gore-Tex membrán

Biztonsági szempontból fontos, hogy a motoros koncentrációja végig maximális maradjon, és ebben elsődleges szerepe van a megfelelő komfortérzetnek.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin