Mit teszel azért, hogy észrevegyenek?

Milyen legális, és milyen kevésbé legális eszközökkel élhetsz, hogy az autósok tudomást szerezzenek rólad a forgalomban.

Mit teszel azért, hogy észrevegyenek?

Szabályos felszerelések az észlelhetőségért

Láthatósági mellény
Nem elegáns, nem sportos, de nagyon is hatékony ruhadarab. Sötétben és világosban is könnyű észrevenni.

Világos színű bukósisak
A sötét színűhöz képest akár többszörös távolságból kiszúrják az autósok, különösen a tükörben.

Fényvisszaverő betétek
A motorra, dobozokra, bukósisakra ragasztott és a motoros ruhára varrt fényvisszaverő betétek különösen éjszaka hívják fel rád a figyelmet.

Nem kifejezetten szabályos felszerelések az észlelhetőségért

Nem kifejezetten szabályos felszerelések az észlelhetőségért

Díszkivilágítás
A távolsági fényszóró és a ködlámpa használatának megvannak a szigorú szabályai, azokat a megfelelő körülmények híján, pusztán a jobb észlelhetőség érdekében nem szabad használni. A többi közlekedőt idegesíti, zavarja, kivéve azt az autóst, aki nem figyeli az utat és a tükröt sem használja, aki miatt tulajdonképpen bekapcsolod.

Hangos kipufogó
Túl nagy zaj keltése környezetszennyezés. Ugyanaz a kategória, mint egy koromokádó teherautó, vagy ha valaki a szemetet az út szélére üríti. Valóban megnyílik előtted a sor, ha ordít a kipufogód, de ez inkább adódik meglepetésből vagy félelemből, mint udvariasságból. Ennek ellenére el kell ismerni, városban valóban figyelemfelkeltő, kivéve a szintén hangos kipufogós, zenét üvöltetős boyracer autósok számára.

Helyes és kevésbé helyes önvédelmi alapelvek

Helyes és kevésbé helyes önvédelmi alapelvek:

„Úgy vezess, mintha mindenki rád vadászna”
Ez nem teljesen jó megközelítés. Ha így lenne, fel sem volna szabad ülnöd a motorra. Valakit a lelkiismerete, valakit az eset büntetőjogi besorolása, és van akit csak az tart vissza attól, hogy levadásszon egy motorost, hogy megsérül az autója, de hidd el, általában senki sem akar szándékosan karambolozni. Az tény, hogy óvatosnak és körültekintőnek kell lenni, de túlzásokba azért nem kell esni, ez nem a Vadnyugat.

„Úgy vezess, mintha láthatatlan lennél”
Ez már jobban hangzik. Mielőtt belemennél egy olyan manőverbe, amely keresztezheti más jármű útvonalát, egyértelműen győződj meg arról, hogy a másik közlekedő egészen biztosan tisztában van a jelenléteddel (pl. szemkontaktus). Gondolj arra, hogy ha egy autós nem adja meg az elsőbbségedet, vagy irányváltás előtt nem néz a tükörbe, és elsodor, motorosként mindenképpen Te húzod a rövidebbet.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin