Mennyire biztonságos a bukósisakod?

Sokan sokfélét mondanak, valaki a méregdrága verseny bukósisakokra esküszik, de valaki szerint az olcsók is ugyanolyan biztonságosak. Hit kérdése lenne az egész? Nincs valami objektív mércéje a bukósisakok biztonságának? De van!

SHARP

Ez most nem az a bizonyos hiradástechnikai márka, hanem egy szabványrendszer, amivel a bukósisakok biztonságát vizsgálják. Az angol kormány azt sem tudja, mire költse a pénzét, de a sok bugyuta kutatás mellett egy igazán értelmeset is kieszeltek: egységes módszerrel leteszteltek egy rakás bukósisakot, melyik mennyire bírja a gyűrődést. Az eredményeket aztán közzétették az Interneten, így mindenki megtudhatja, elég biztonságos-e a jelenlegi vagy jövőbeli bukósisakja.

SHARP

Csillagokat osztogatnak

A Sharp szisztémája a hivatalos európai szabványnál (ECE 22.05) sokkal részletesebb, nem csak azt vizsgálja, hogy megfelelő-e egy sisak vagy sem, hanem konkrét, összehasonító számadatokkal szolgál. Az egyes típusok által elért eredményeket csillagok jelölik. Lett is belőle botrány: sok méregdrága bukósisakról derült ki, hogy még egy olcsó gagyi is biztonságosabb náluk, és ugyanígy nőtt meg néhány addig háttérbe szorult márka ázsiója.

Csak a biztonság számít?

Csak a biztonság számít?

Le kell szögezni, a teszten egy márka sem bukott meg, vagyis az ECE szabvány szerinti minimumot mind teljesítették. Hogy most egy csillag vagy öt, nem teljesen mindegy, de itt már nincsenek akkora különbségek, mint a kínai piacos és a bolti sisakok között.
Amikor bukósisakot veszel, nem csak a biztonságot fizeted meg. A felhasznált alapanyagok, kényelem, zajvédelem, légellenállás, alacsony súly, kidolgozási minőség, élettartam, dizájn mind befolyásolják egy-egy termék árát. Hiába veszed meg a legbiztonságosabb sisakot, ha nem tudsz benne egy óránál többet elviselni. Azzal leszel igazán elégedett, amelyik tetszik neked, kényelmes, és jól érzed magad benne motorozás közben.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin