Láthatósági színek szerepe

Bár a motoron van világítás, és a hangja is sokszor előre felkelti a figyelmet, mégis a feltűnő, jól látható ruházat biztonságosabbá teszi a közlekedést. Miért?

Most kivételesen hagyjuk az elméletet, és nézzünk egyből egy sokatmondó, gyakorlati példát! Vajon milyen távolságról észlelik az emberek az egyes színeket éjszaka?

Vajon milyen távolságról észlelik az emberek az egyes színeket éjszaka?

Még jó látási viszonyok sem teljesen mindegy milyen színű ruhát viselsz, sötétben különösen fontos, hogy már messziről észrevegyenek.

Bár a motoron van világítás, és a hangja is sokszor előre felkelti a figyelmet, mégis a feltűnő, jól látható ruházat biztonságosabbá teszi a közlekedést. Miért? Autóknál két, egymástól legalább 1,5 méterre lévő fényforrást találunk. Más járművezetők a két világító pont egymástól való távolságából könnyebben állapítják meg egy közeledő jármű távolságát és sebességét, mint egyetlen fényes pontból. Ha a motoros ruházata kitűnik a háttérből, az autósoknak több támpont áll rendelkezésükre, amiből kikalkulálhatják, mennyi idejük van, amíg a motoros odaér.

mennyi idejük van, amíg a motoros odaér.

Rossz látási viszonyok mellett viselj Te is láthatósági mellényt!

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin