Kire vonatkozik a buszsáv szabad jelzése?

Buszsáv, szabad jelzés

Lehet, hogy neked egyértelmű, de nézz csak körül, sokaknak fogalma sincs arról, hogy mi a helyes válasz. De nem Ők tehetnek róla. A KRESZ 2010-es módosításánál engedélyezték ugyan a buszsáv használatát kétkerekű motorkerékpárok számára, de arról senki sem beszélt, hogy a közlekedési lámpa „BUSZ” jelzését hogyan kell értelmezni.

Buszsáv, szabad jelzés

Hogyan használd a buszsávot?

A buszsávot gépjárművel mindig is igénybe lehetett (sőt, kellett) venni kanyarodás céljából. Ha le akarsz fordulni egy kereszteződésben, ahol a kanyarodósáv egyben buszsáv is, akkor abba kell besorolnod. Ilyen helyen az útburkolati jelek is ennek megfelelően vannak felfestve, esetenként külön kiegészítő jelzőlámpa is van a jobbra kanyarodóknak.
A megváltozott KRESZ szerint azonban – a buszokon és a taxikon kívül – a motorosok is teljes joggal használhatják a buszsávot, tehát „busz” jelzésnél azonnal, akár egyenesen is továbbmehetsz belőle. Még sokakban él a régi beidegződés, miszerint egy ilyen manőverért lekapcsolhatnak a rendőrök, pedig tavaly óta nincs mitől tartani, teljesen legális.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin