Jaj, mentő jön, mit tegyek?

Elméletben mindenki tudja, mit kell tennie, ha megkülönböztető jelzést használó jármű (mentő-, rendőr-, vagy tűzoltóautó van a közelében), de hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

A KRESZ ide vonatkozó előírásai elég egyértelműek:
A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását - félrehúzódással és a szükséghez képest megállással - lehetővé kell tenni.”

Jaj, mentő jön, mit tegyek?

Szeghetsz szabályt, hogy elősegítsd a mentő haladását?

Nyilvánvaló, hogy nem tehetsz semmi olyat, amivel magadat vagy másokat veszélybe sodorsz, de ilyenkor kezelheted rugalmasabban a szabályok, hiszen lehet, hogy valakinek az élete múlik azon, hogy időben a helyszinre ér-e a segítség. Ha ezért át kell lépned egy záróvonalat, vagy egyéb olyan apró szabálytalanságot kell elkövetned, tedd meg! Nem esik bántódásod még akkor sem, ha egy rendőr szemtanúja az egésznek.

Szeghetsz szabályt, hogy elősegítsd a mentő haladását?

Mentősáv

2012 szeptembere óta szabály, hogy a kettő vagy többsávos országutakon illetve autópályákon torlódáshoz érve a közlekedőknek kötelességük úgy helyezkedni, hogy a legbelső és a közvetlen mellette levő sáv között egy úgynevezett biztonsági folyosót hagyjanak. Ez a folyosó hivatott elősegíteni az akadálymentes előrejutást az esetlegesen mentést végző járművek számára. A mentősávot egyébként kellő körültekintéssel és a rajta haladó járművek akadályozása nélkül motorosok is igénybe vehetik, hogy előre araszoljanak.

Hogyan kell kialakítani a mentősávot?

 

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin