Éjszakai motorozás

10+1 alapszabály, amit mindig észben kell tartanod, ha sötétben akarsz motorozni

1. Milyen gyorsan mehetsz?

Ahol nincs közvilágítás csak annyival menj, hogy a fénycsóvádba kerülő akadályok előtt legyen időd lefékezni vagy kikerülő manővert végrehajtani. Nincs ajánlott sebesség, azt Te döntöd el fényszóród fényereje, szemed képességei és motorozási tudásod alapján.

Milyen gyorsan mehetsz?

2. Átmeneti vakság

Szemből jövő járművek fényszórója még akkor is zavaró, ha jól van beállítva, és a sofőr időben lekapcsolja a reflektort. Ilyenkor a pupillád összehúzódik, a saját fényszóród által megvilágított területet már nem látod ugyanolyan jól. Ne kockáztass, lassíts le!

Átmeneti vakság

3. Jól beállított fényszóró

A helyesen beállított fényszóró elég messzire bevilágítja az utat, de nem vakítja a szembejövőket. Ha utast vagy csomagokat szállítasz, motorod hátulja leül, a fényszóród felfelé fog világítani. Szánd rá azt a két percet a beállítására!

Jól beállított fényszóró

4. Eltűnik előled az út

Fékezéskor az összeülő első teleszkóp, kanyarban a bedöntött motor miatt az előtted megvilágított terület lerövidül, és már nem is látod, hová tartasz. Vedd hosszabbra a féktávokat, hogy kisebbet bólintson a motor és kanyarodj lassabban, mint nappal szoktál!

Eltűnik előled az út

5. Valami van az úton

Sötétben kevésbé tudod megkülönböztetni az árnyalatokat, ezért nehezebben veszed észre az olaj- és vízfoltokat, kavics- és sárfelhordást, úthibákat és kátyúkat az aszfalton. Pedig ott vannak. Kalkulálj ezzel is!

Valami van az úton

6. Hideg

Sötéted után a hőmérséklet hirtelen 10-15 fokkal csökken. Gondolj erre, amikor elindulsz, mert dideregve motorozni nagyon rossz, és könnyen megfázhatsz. Ahogy a hőmérséklet, az aszfalt tapadása is jelentősen csökken!

Hideg

7. Fáradtság

Az éjszakai vezetés unalmas, de nagy koncentrációt igényel. Ha fáradt vagy, ne kísérletezz azzal, hogy meddig bírod még. Ha lehet, akkor el se indulj, de ha már úton vagy, állj meg pihenni vagy tornázz, hogy felébredj!

Fáradtság

8. Vadállatok

A vadállatok főként éjszaka aktívak, ilyenkor nagyobb az esélye, hogy eléd ugranak. Sötétben kerüld el a kihalt országutakat, de ha muszáj arra menned, vedd komolyan a figyelmeztető táblákat, és hajts lassabban!

Vadállatok

9. Bogarak

A legtöbb bogár sötétedéskor repked az utak felett. Egy pillanat alatt összekenik a bukósisakod plexijét, a ruhádat és a motorodat. Ha van időd, várd meg a teljes sötétséget, akkor kevesebb van belőlük!

Bogarak

10. Láthatóság

Az is fontos, hogy más közlekedők észrevegyenek Téged. Vásárláskor válassz világos, fényvisszaverő betétes dzsekit és feltűnő színű bukósisakot. Ha minden ruhád fekete, legalább egy láthatósági mellényt vegyél rá!

Láthatóság

+1. Sötét plexi

A sötét bukósisak plexi csak nappali használatra való, sötétben minden egyes fotonra szüksége van a szemednek. Ha esélyes, hogy éjszaka érsz haza, vigyél magaddal víztiszta plexit is, hogy ki tudd cserélni, különben nem fogsz látni semmit!

Sötét plexi

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin