Biztonságos felszerelések

Motoros dzseki

Motoros dzsekiMelyik motoros dzseki a biztonságosabb, a bőr vagy a textil? És mi fontos még, amikor motoros dzsekit vásárolsz?

Bőr vagy textil?

Attól függ... Ha főleg városban motorozol vagy túrázol, akkor jobb a textil. Praktikusabb, kényelmesebb. Ha viszont szeretsz száguldozni, netán néha kijársz versenypályára is, akkor csakis a bőr. A bőr kopásállóságát semmilyen textil nem tudja felülmúlni, egy jókora csúszást csak bőrruhában lehet viszonylag sértetlenül átvészelni.


Motoros csizmák

Motoros csizmaMitől jobb egy motoros csizma vagy bakancs egy sima utcai vagy munkavédelmi bakancsnál?

A legfontosabb különbség a bokavédelem. Motoros baleseteknél magas a bokasérülés veszélye, ezért ezeket a lábbeliket ellátják bokvédő protektorral. A másik jellemző kiegészítő a váltóerősítés. A rengeteg sebességváltást egy utcai cipő nem viselné el, előbb-utóbb kilyukadna a bal lábfejen ott, ahol a motoros holmikat dupla réteg bőr vagy műanyag betét védi.


A motoros kesztyű

Motoros kesztyűA motoros egyik legfontosabb védőfelszerelése a kesztyű. Gondoltad volna?

Egy „régi motorosnak” biztosan van nyári, téli, városi kesztyűje, de lehet, hogy van külön egy túrára, egy pályára, és még ki tudja mire. A motoros kesztyű fő feladata nem csak az ízületek megfázás elleni védelme, hanem egyik legfontosabb testrészünk mechanikai védelme. Gondolj csak bele, ha nem használhatnád a kezeidet, akkor motorozni egyáltalán nem, de enni vagy írni sem tudnál normálisan. Ezért kell nagyon vigyázni rájuk!


A gerincvédő

A gerincvédő

A gerinc az emberi test fő tartóeleme, egyben felelős a benne futó, az egész testet átszövő idegpályák megóvásáért. Egy balesetből eredő esetleges gerincsérülés súlyos következményekkel, bénulással, halállal járhat.


A jó bukósisak...

Az olcsó bukósisak kevésbé biztonságos?

A jó bukósisak

A motoros legfontosabb védőfelszerelése a bukósisak. És itt nem csak arról van szó, hogy ha nincs rajtad, a rendőrök egyből kivesznek a forgalomból, hanem arról, hogy bizonyíthatóan csökkenti a súlyos sérüléssel járó és halálos motorbalesetek számát. Az Európában forgalomba hozott bukósisakokra a legszigorúbb szabvány, az ECE 22.05 vonatkozik.


SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin