A Nem gondoltam volna-effektus

Motoros baleset-megelőzés

Sokszor elbeszélgetek autós-motoros karambolok elszenvedőivel, kíváncsi vagyok, mi és hogyan történt velük. Nem azért kérdezősködök, mert imádom a véres történeteket, egyszerűen tanulni akarok az esetből, hogy velem ne történhessen hasonló. Ha a sztorik hallgatása közben minden alkalommal kaptam volna egy húszast, amikor elhangzott egy „Nem gondoltam volna...” kezdetű mondat, már rég tőlem kérnének kölcsön a Bankok.

A Nem gondoltam volna-effektus

Nem gondoltam volna, hogy hiába néz, nem vesz észre...

Nem gondoltam volna, hogy kikanyarodik elém...

Nem gondoltam volna, hogy éppen ott akar megfordulni...

Mi a közös a fenti három esetben? Nem csak az, hogy hülye volt az autós, hanem az is, hogy a mesélő egyik esetben sem számított rá, hogy bajba kerülhet. De bajba került. Pont úgy, ahogy a legtöbb motoros szokott, akit meglepetésként ér, hogy az autósok nehezebben veszik észre, ezért óvatlanul belemegy olyan szituációkba, ahol már nem rajta múlnak a dolgok.
A Nem gondoltam volna-effektus

Mi sem vagyunk tévedhetetlenek, miért gondoljuk, hogy mások azok? Az autósok között is vannak, akiknek rosszabb a látása, lassabbak a reflexei. Sokszor elvonja valami a figyelmüket és időnként rossz döntéseket hoznak. Hiába övék a felelősség a legtöbb balesetben, a saját testi épségünkre jobb, ha magunk vigyáznunk. Ha összeütközöl egy autóssal, biztosan nem úszod meg sérülés nélkül.

Számtalan motorossal találkoztam, aki napi szinten kénytelen vészfékezni, elkerülő manővert végrehajtani más hülyesége miatt. Ugyanakkor rengeteg olyan motorost is ismerek, aki szökőévente egyszer kerül kényes helyzetbe. Az ilyenre azt szokták mondani, hogy szerencsés, valójában viszont előrelátó. Aki felismeri a veszélyes forgalmi szituációkat, ahol kiszolgáltatottá válhat, mindig biztosít magának menekülőutat, eleve meg tudja előzni egy vészhelyzet kialakulását. Például számít a következőkre:

Aki rád néz, még nem biztos, hogy lát téged

Aki lassít vagy a fejét forgatja, valamilyen manőverre készül

Aki indexel, nem biztos, hogy be is kanyarodik

Aki lehúzódik az út szélére, lehet hogy nagy ívben meg akar fordulni

Aki behúzódik balra, lehet hogy jobbra fog leparkolni

Akit előzől, lehet hogy nem tud rólad, és ő is előzésbe kezd vagy sávot vált

A Nem gondoltam volna-effektus

Végtelen számú ilyen és ehhez hasonló „szabály” létezik, minél többet ismersz és alkalmazol, annál kevesebb trükkös autós tud kifogni rajtad.

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin