A motoros kesztyű

A motoros egyik legfontosabb védőfelszerelése a kesztyű. Gondoltad volna?

Egy „régi motorosnak” biztosan van nyári, téli, városi kesztyűje, de lehet, hogy van külön egy túrára, egy pályára, és még ki tudja mire. A motoros kesztyű fő feladata nem csak az ízületek megfázás elleni védelme, hanem egyik legfontosabb testrészünk mechanikai védelme. Gondolj csak bele, ha nem használhatnád a kezeidet, akkor motorozni egyáltalán nem, de enni vagy írni sem tudnál normálisan. Ezért kell nagyon vigyázni rájuk!

A kézsérülések nehezen gyógyulnak, ezért nagyon kellemetlenek tudnak lenni

A kézsérülések nehezen gyógyulnak, ezért nagyon kellemetlenek tudnak lenni

A kesztyű fő feladata tehát a védelem, erről gondoskodnak a különböző protektorok, és az erős alapanyag. Ha pályázol, a legjobb választás egy protektoros bőrkesztyű. Hogy mégsem hord mindenki olyat, annak csupán egy oka van: a praktikum. Mindennapokra felesleges lenne olyan kézvédőt venni, ami akár 50 méter csúszás után is egyben marad, a többségnek inkább a napi rohangálás közben, vagy túrán könnyen fel-levehető, jól szellőző kesztyűre van szüksége.

Egy profi versenykesztyű nagy biztonságot nyújt, de csodákra nem képes

Egy profi versenykesztyű nagy biztonságot nyújt, de csodákra nem képes


Egy túl kicsi, kényelmetlen, vagy éppen túl nagy kesztyű hosszú távon megkeseríti a motorozás legszebb perceit, ráadásul balesetveszélyt is okozhat azáltal, hogy elvonja a figyelmet az útról, vagy közvetlenül megnehezíti a kezelőszervek használatát. Ha kicsi rád a kesztyű, akkor a varrás megnyomja az ujjaid végét, amikor rámarkolsz a kormányra. Ez akadályozza a vérkeringést, egy idő után elzsibbadnak az ujjaid, és nem tudod őket használni. A túl nagy kézvédő szintén nem jó, a hosszú ujjak, a széles tenyérrész mindenbe beleakadnak, meggyűrődnek, akadályozzák a gép kezelését. Ha csak egy-két ujjadnál hosszabb a kesztyű fél-fél centivel, az nem baj, sőt, ez gyakran elő is fordul, hiszen ezek konfekció méretek, nagy szériában készülnek. Mivel minden ember minden ujja különböző hosszúságú, ráadásul elég sok van belőlük, ezért a variációk száma végtelen. Ha az általad kinézett kesztyűből egyik méretet sem érzed igazán jónak, akkor ne köss kompromisszumot, keress másik típust vagy márkát!

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin