2013-as motoros jogosítvány kategóriák

Motoros jogosítvány kategóriák

2013 január 19-én vezették be hazánkban az új motoros jogosítvány-rendszert. Célja egyértelműen a baleseti statisztikák kedvező irányú változtatása lenne. A fokozatosság elvére való törekvés dícséretes, biztosan megalapozottabb tudást szereznek majd a valamikori nagymotorosok, de azt azért nem árt megjegyezni, hogy a közúti balesetek csupán töredékéért felelősek nagymotorok vezetői.

Motoros jogosítvány kategóriák

Segédmotoros kerékpár jogsi

Eredetileg úgy volt, hogy 16 évre emelik az alsó korhatárt, de végül maradt a 14 év. Hiába, vidéken még mindig fontos közlekedési eszközök a Simsonok, robogók és más hasonló járművek. A kategória neve „M”-ről „AM”-re változott, egyetlen szigorítás, hogy külföldön csak 16 éves kor felett érvényes ez a jogsi.

Segédmotoros kerékpár jogsi

„A korl.” helyett „A2”

A korábban „A korlátozott” néven ismert kategóriát leváltja az „A2”. Gyakorlatilag csak a név, ami változott: az alsó korhatár 18 év, a maximális teljesítmény, amire érvényes 35 kW (illetve max. 0,2 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arány, és nem lehet kétszer akkora teljesítményű járműből átalakított).

„A korl.” helyett „A2”

A1 és A1B

Itt csak az autóról motorra váltóknak kitalált „B125” neve változott „A1B”-re. A nemrégiben bevezetett új kategória sikere abban rejlik, hogy minimális elméleti és gyakorlati képzés (összesen 6 óra) után szerezhetnek az autósok jogosítványt 125 cm3-es motorkerékpárra, ha az 11 kW-nál (15 LE) nem erősebb (illetve max. 0,1 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú). Az A1 alsó korhatára 16 év maradt.

A1 és A1B

Nagy „A”

Itt lépett be egy jelentős szigorítás: 24 éves kor alatt nem lehet egyből nagymotorra vizsgázni! Tehát egy fiatal nem kaphat érettségire Hayabusát, illetve kaphat, de hivatalosan nem vezetheti. Legkorábban 20 éves kortól szerezhet valaki jogosítványt korlátlan teljesítményű nagymotorra, feltéve, ha már legalább két éve van „A2-es” jogsija.

Nagy „A”

SZPONZOROK

Shox motoros áruház

GRSP Magyarország Egyesület

Fast Ride Motoros magazin